HTML

Csontváry-kód

Írtam pár éve egy szatirikus-misztikus krimit, amit sikerült is megjelentetni. Ebben a blogban pedig olvasható lesz mindaz a Mesterről, ami A Csontváry-kód, avagy nem esik messze a macska a fájától című könyvemből kimaradt.

Friss topikok

  • gigabursch: @Vejnemöjnen12: Én meg kíváncsian várom. Ugyanis ennek az értelmezése és feldolgozás túlmutat az ... (2014.03.11. 19:18) Csontváry tekintetének titka
  • Vejnemöjnen12: @gumirocker: Szia! A későbbi levelekben esik szó egy téli tájképről, ami azonban ma már nem fellel... (2014.02.22. 08:24) Egy megszállott levelei – III.
  • Vejnemöjnen12: @gumirocker: Szia! A válaszlevél már olvasható itt: csontvarykod.blog.hu/2014/02/21/egy_megszallot... (2014.02.21. 07:25) Egy megszállott levelei – I.

Apja fia

2014.02.25. 06:56 :: Vejnemöjnen12

Csontváry Kosztka Tivadar 1881-ben azt írta Keleti Gusztávnak, a Magyar Iparművészeti Főiskola rektorának, hogy nincs ideje a festészettel foglalkozni. Édesapját kell ugyanis támogatnia, aki akkoriban orvosnak tanult. A furcsa kifogás valójában az igazság volt, s Kosztka László 66 éves korában tényleg megszerezte a dr. rövidítést a neve elé.

Az említett levélben a leendő festő egyébként hibásan, 62 évesnek írja le édesapját. A levél megszületésekor Kosztka László valójában 65 éves volt, de ez a három év ide vagy oda, nem nagyon számít, az eset mindenképp érdekes.

A későbbi festő mindkét ismert életrajzában szentelt pár mondatot atyjának, aki feltehetően példaképül szolgálhatott a szorgalmas, de megszállott Tivadarnak.

Az egyik életrajzában így ír édesapjáról:

„Dr. Kosztka László b. atyám volt orvostudor és gyógyszerész; nem dohányzott és nem ivott. Meghalt Jászapátiban, 1904-ben 88 éves korában. Apám passziói voltak a vadászat és a rakétakészítés. Házunkban az agár, kopó, vizsla, sokszor farkaskölykök, rókák, baglyok neveltettek, az éneklőmadarak egész serege hangversenyezett.”

A másikban sem feledkezik meg róla:

„Atyám tiszteletből a rendőrkapitányi és postai teendőket is végezte, szabad idejét pedig vadászattal és tűzijátékkal töltötte. Középtermetű, hízásra hajlamított természetű, szeszesitalokkal, dohányzás és kártyázással nem törődő egyszerű, de energikus ember volt; a vadászat kedvéért állandóan tartott egy ügyes vadász laboránst.”

kosztka Lászlo kicsi.JPG 

Dr. Kosztka László (1816-1904) valódi reneszánsz ember lehetett. Gyógyszerész volt alapvetően, de ezzel nem elégedett meg és a mai nyugdíjkorhatáron túl megszerezte az orvosi diplomáját is. Szerencséje volt, hiszen szép kort ért meg, még 22 évig viselhette új címét. Ahogyan fia is írta róla, a rend fenntartása és a postaküldemények célba juttatása szintén fontos volt neki, ahogyan a természet is. A legérdekesebb azonban a tűzijátékok iránti vonzódása. Mint gyógyszerész, bizonyára nem állt tőle távol, hogy vegyszerekkel bajlódjon, jó ismerője lehetett azok tulajdonságainak.

Nem csoda tehát, hogy fia a mesterségét és ábrándos személyiségét is örökölte. Igaz, a magát később Csontvárynak nevező fiú nem a lőport méricskélte, hanem a festéket kevergette.

Szólj hozzá!

Címkék: Kosztka László

A bejegyzés trackback címe:

https://csontvarykod.blog.hu/api/trackback/id/tr705827239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása