HTML

Csontváry-kód

Írtam pár éve egy szatirikus-misztikus krimit, amit sikerült is megjelentetni. Ebben a blogban pedig olvasható lesz mindaz a Mesterről, ami A Csontváry-kód, avagy nem esik messze a macska a fájától című könyvemből kimaradt.

Friss topikok

  • gigabursch: @Vejnemöjnen12: Én meg kíváncsian várom. Ugyanis ennek az értelmezése és feldolgozás túlmutat az ... (2014.03.11. 19:18) Csontváry tekintetének titka
  • Vejnemöjnen12: @gumirocker: Szia! A későbbi levelekben esik szó egy téli tájképről, ami azonban ma már nem fellel... (2014.02.22. 08:24) Egy megszállott levelei – III.
  • Vejnemöjnen12: @gumirocker: Szia! A válaszlevél már olvasható itt: csontvarykod.blog.hu/2014/02/21/egy_megszallot... (2014.02.21. 07:25) Egy megszállott levelei – I.

Egy megszállott levelei – II.

2014.02.20. 07:00 :: Vejnemöjnen12

Keleti Gusztáv, gondolom, nem hitte, hogy hall még egyszer erről az iglói őrültről, valami Kosztka Tivadarról. A később önmagát Csontvárynak nevező figura, azonban nem hagyta magát és ismét tollat ragadott, meg sem várva a korábbi irományára a választ. Íme, itt a Magyar Iparművészeti Főiskola rektorához írott második levele!

Igló kicsi.JPG 

„Nagyságos Úr!

Ide mellékelni bátorkodom – nagyobbítva azon rajzot, melyet lefesteni szándékozom; s hogy ezen szándékom immár bennem erős határozattá vált, kitűnik abból, hogy jelen tiszteletteljes soraim kíséretében azon ismételt alázatos kéréssel fordulok Nagyságodhoz, miszerint a címét hol szerezhetem meg, a hozzávaló eszközöket velem mielőbb közölni kegyeskedjék.

Kérelmem azon részétől, mely a megszerzést s az elküldést – ami mindenesetre tőlem, mint idegentől, merész lépés volt, amennyiben az ilyesmi terhes dolog is – illeti, ezennel bocsánat esdése mellett elállok, arra azonban, hogy mire figyeljek a festésnél, s hogy keverjem és kezeljem azokat, útmutatását, mely reám nézve felette becses volna, tőlem megtagadni ne méltóztassék.

Végül megjegyezni bátorkodom azt is, hogy most ugyanezen tájképet négyszeresítem irónnal, s jövő hét elején készen is leend; ha tehát Nagyságodnak ideje engedné addig nekem felelhetni, örömömnek kifejezést alig találhatnék.

Egyébként fogadja Nagyságod előlegesen a köszönetemet, mély tisztelettel vagyok

Iglón, 1880 december 10-én

Kosztka Tivadar”

 

Egyszerűen kiprovokálja, hogy a címzett foglalkozzon vele. Nincs mit tenni, a rektor úrnak nyilatkoznia kell! Már rajzot is küldött az a vidéki senki, és olyanokat ír, hogy: „útmutatását, mely reám nézve felette becses volna, tőlem megtagadni ne méltóztassék”. Sőt, határidőt is szab a válaszra: „jövő hét elején készen is leend; ha tehát Nagyságodnak ideje engedné addig nekem felelhetni, örömömnek kifejezést alig találhatnék”.

És csodák csodája, Keleti Gusztávban válaszolt. Talán úgy gondolta, hogy ezzel lerázhatja a ráakaszkodott, szerencsétlen flótást. Az általa írott levél holnap felkerül ide, addig ízlelgessük a korabeli nyelvezet zamatát, olvassuk el párszor Csontváry levelét!

Szólj hozzá!

Címkék: levél Keleti Gusztáv

A bejegyzés trackback címe:

https://csontvarykod.blog.hu/api/trackback/id/tr455822528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása