HTML

Csontváry-kód

Írtam pár éve egy szatirikus-misztikus krimit, amit sikerült is megjelentetni. Ebben a blogban pedig olvasható lesz mindaz a Mesterről, ami A Csontváry-kód, avagy nem esik messze a macska a fájától című könyvemből kimaradt.

Friss topikok

  • gigabursch: @Vejnemöjnen12: Én meg kíváncsian várom. Ugyanis ennek az értelmezése és feldolgozás túlmutat az ... (2014.03.11. 19:18) Csontváry tekintetének titka
  • Vejnemöjnen12: @gumirocker: Szia! A későbbi levelekben esik szó egy téli tájképről, ami azonban ma már nem fellel... (2014.02.22. 08:24) Egy megszállott levelei – III.
  • Vejnemöjnen12: @gumirocker: Szia! A válaszlevél már olvasható itt: csontvarykod.blog.hu/2014/02/21/egy_megszallot... (2014.02.21. 07:25) Egy megszállott levelei – I.

Csontváry alkot

2014.03.05. 12:38 :: Vejnemöjnen12

Az életében kevésre értékelt Csontváry Kosztka Tivadar képeiért napjainkban százmillió forintokat adnak az elszánt gyűjtők. Vajon mennyit érhet egy olyan alkotás, amit nem Csontváry készített, de ő látszik rajta? Legutóbbi bejegyzésem illusztrációi között ugyanis fellelhető egy ilyen mű.

Cs csoportkep.jpg

Hollósy Simon iskolájának növendékei 1894-ben

A vidám társaságnak egy fiatal hölgy ült modellt a fénykép készítése előtt, talán innen is ered a jókedv. A bal felső sarokban ott áll Csontváry, ahogyan ezt Molnos Péter, művészettörténész a közelmúltban bebizonyította. Az iskola legidősebb diákja is maga előtt tartja művét, amin nem csak a mellét álszemérmesen eltakaró nő, hanem az egyik tanulótárs is látszik, munka közben. Méghozzá épp az a kalapos, aki a fotón pont Csontváry előtt áll.

cs kalapos.JPG

Különös ismertetőjele a kalap

A szemtelenül fiatal és laza fickó azonban nem volt hálátlan, s a lábának támasztott saját művén ő is szerepeltette kollégáját, vagyis Csontváryt. Munka közben ők épp a modell két oldalán állhattak, s azt örökítették meg, amit láttak. A nőt és egymást.

Cs a kepen fest.JPG

Csontváry erősen dolgozik

Vajon ki lehet ez a kalapos srác és mi lett a Csontváryt ábrázoló rajzával? A Hollósy Simon által Münchenben vezetett iskola történetének ismerői talán felismerik az ifjú tanítványt, esetleg valamilyen leírásban rá lehetne bukkanni a nevére. A képpel kapcsolatban azonban nem vagyok ilyen optimista. 120 évvel ezelőtt készült Németországban, s azóta a történelem eléggé megtépázta Európát. Mindenesetre érdekes lenne, ha valahol felbukkanna, és egy értékbecslést is szívesen olvasnék róla. Aukcióra bocsátani pedig kifejezetten izgalmas lenne.

cs kalapos kozelrol.JPG

Ki ő? Aki felismeri, kérem, írja meg kommentben!

Szólj hozzá!

Címkék: München Molnos Péter Hollósy Simon

A bejegyzés trackback címe:

https://csontvarykod.blog.hu/api/trackback/id/tr25844386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása